바로가기 메뉴
컨텐츠 바로가기
주메뉴 바로가기
하단정보 바로가기

자유게시판

Basismetingen Elektrische Installaties NEN 1010 & NEN 3140

페이지 정보

profile_image
작성자 Nikole
댓글 0건 조회 11회 작성일 24-07-30 11:16

본문

De (product)levenscyclus van een elektrische installatie of elektrische apparatuur kan in het kort worden onderverdeeld in de fasen die vermeld staan in tabel 1. Afhankelijk van de betreffende fase zijn (hoog)spanningstests, isolatiemetingen of isolatiebewaking vereist. Een NEN 3140 keuring is niet verplicht, echter is iedere werkgever wettelijk verplicht om aan de Arbowet te voldoen. Daarom is een periodieke keuring een goede manier om te voldoen aan de elektrische veiligheidseisen. Maar over het algemeen wordt er aanbevolen om elektrische installaties periodiek te laten keuren. Het is verstandig om met tussenpozen van 1 tot 5 jaar te keuren, dit afhankelijk van hoeveel de installatie wordt gebruikt.
Kiwa is een van de 20 beste bedrijven ter wereld op het gebied van tests, inspectie en certificering (TIC). Met onze services voor certificering, inspectie, tests, training en technologie creëren we vertrouwen in de producten, services, processen, (management)systemen en medewerkers van onze klanten. Het is van belang om alle testen vast te leggen zodat deze traceerbaar zijn uitgevoerd. A, b, c en h (in ‘geel’ aangegeven) zijn testen die minimaal uitgevoerd moeten worden. Middels deze test wordt gecontroleerd of alle aardverbinding afdoende laag (goed aangesloten) zijn.
Dit betekent consequentere en in hoge mate herhaalbare resultaten. U wilt de veiligheid van uw elektrische installaties waarborgen en zorgen voor een veilige werkomgeving. Een periodieke keuring volgens NEN 3140 helpt u om uw elektrische installaties in goede staat te houden en eventuele incidenten, zoals elektrocutie, te voorkomen. De keuring geeft u inzicht in risico’s zodat u deze tijdig kunt voorkomen.
Voor een Klasse II toestel geldt dat de verschilstroomfunctie alleen zinvol is als de aanraakbare geleidende delen van een toestel tijdelijk zijn verbonden met aarde. Het gaat hier dus niet om de echte lekstroom, maar om de vervangende lekstroom, omdat de meting wordt uitgevoerd met een testspanning en niet met de netspanning. Dit is een verschil met de aanraakstroom waar de gemeten stroom door de sonde maar een deel van de eventuele totale lekstroom is. Het is goed mogelijk dat er via de behuizing en de werkbank andere lekstromen zijn.
Vaak wordt het probleem veroorzaakt door versleten kabels, of geleidende onderdelen die door vocht, trillingen en corrosie zijn aangetast. Een normale multimeter kan ook weerstanden meten, maar meestal niet meer dan 1 megaohm. Bekijk met diverse testspanningen (zeg maar waterdruk) of er lekken in de stroom ontstaan. Om te testen of er een lek in de waterpijp zit, voert u de druk van het water in de pijp op.
Een keuring van een elektrische installatie vindt plaats op basis van een achterliggende norm. Welbekend is wellicht de NEN 1010, deze norm heeft het breedste toepassingsgebied met betrekking tot elektrotechnische laagspanningsinstallaties. De NEN 3140 is dan weer de basis met betrekking tot het veilig werken aan en met elektrotechnische laagspanningsinstallaties in woningen, gebouwen en infrastructuur. Tevens worden periodieke inspecties conform de NEN 3140 in deze norm uitgelegd.
Voor een betrouwbare meting moet de hulpelektrode enkele malen worden verplaatst. Zoals aangegeven in de onderstaande afbeelding, ontstaan tijdens de meting rondom de elektrode (E) en hulpelektrode (H) spanningstrechters. De verspreidingsweerstand is dan het gemiddelde van de 3 metingen. Voorwaarde hierbij is dat geen van de weerstandswaarden die bij deze 3 metingen zijn gevonden, meer dan 20% afwijkt van de gemiddelde waarde. In dat geval kun je de afstand tussen de te meten elektrode en hulpelektrode te vergroten. "Voor zover redelijkerwijs mogelijk is, moet elke elektrisch systeem getest worden tijdens de installatie en na de voltooiing, voordat de gebruiker deze in werking plaats."
Het bepalen van de PFC is belangrijk om ervan verzekerd te zijn dat de capaciteit van zekeringen en overstroomstroomon- derbrekers niet wordt overschreden. Het meten van de lusimpedantie kan daadwerkelijk aardlekschakelaars uitschakelen in de kring die wordt getest en zo verdere metingen voorkomen. Om dit te voorkomen maken installatietesters gebruik van innovatieve en gepatenteerde technologie om ervan verzekerd te zijn dat dit niet gebeurt.

댓글목록

등록된 댓글이 없습니다.